U bent hier:

BCF is zoveel meer dan een ‘issue’

Geplaatst: 06/12/2022

De open standaard BCF is ruim twaalf jaar geleden ontwikkeld, in eerste instantie om een betere communicatie tussen ontwerpapplicaties te realiseren. Dit gebeurt veelal met tussenkomst van een zogenaamde ‘BIM Coördination Tool’ of ‘Modelchecker’. Waar het eerst ging om ‘issues’ of ‘clashes’, kwamen er in de loop der tijd meer toepassingen. Mathijs Natrop: “BCF is vandaag de dag zoveel meer dan een ‘issue’.” In dit artikel vertelt hij hoe dit zit en wat volgens hem een goed alternatief zou zijn.

Gebruikers kunnen met BCF over en weer communiceren zoals bij sms- of WhatsApp-berichten, eventueel aangevuld met een positie in de virtuele omgeving. Een combinatie van teksten, plaatjes en een camerastandpunt die te gebruiken zijn in een applicatie van voorkeur. De communicatie is verpakt in een communicatie-pakketje, bekend als BIM Collaboration Format (BCF), en uit te wisselen als een bestand (XML) of rechtstreeks met andere applicaties (API).

Mathijs: “Met de komst van meer en meer verschillende applicaties die dezelfde manier van communiceren met BCF gebruiken, is de toepassing in de loop der jaren enorm verbreed. Technologische ontwikkelingen zoals de Common Data Environment (CDE) gaven de open standaard BCF een stimulans, juist omdat het aantal gebruikers is toegenomen.”

Presentatie BCF Initiatief
Tijdens de buildingSMART International Summit in Montreal leverde buildingSMART Benelux een bijdrage aan het onderwerp BCF. Mathijs Natrop gaf een presentatie over het lopende BCF Initiatief en deelde een praktijkvoorbeeld waarbij BCF wordt gebruikt om opties van kopers bij nieuwbouw te communiceren.

Mathijs: “Er zijn nog veel meer andere praktijkvoorbeelden die totaal verschillen van elkaar en daarmee ook van de oorspronkelijke gedachte achter BCF. Waar het in het ontwerp veelal ging om ontwerpwijzigingen of fouten, is er in de meeste BCF-praktijkvoorbeelden juist geen sprake van een fout. De verwijzing die in de applicatie van voorkeur wordt gebruikt, is er echter nog steeds. Deze is onveranderd sinds het ontstaan. Er staat dat het gaat om een ‘issue’ of ‘clash’ waarbij je op ‘new slide’, ‘new issue’ of ‘create clash’ moet klikken om te komen tot een nieuw communicatie-pakketje.”

De BCF-kaart zegt niet voor niet in de titel; BIM-communicatie, geen punt met BCF! Tijdens de presentatie liet Mathijs zien dat BCF zoveel meer is dan een ‘issue’ en stelde daarbij voor om in plaats daarvan ‘topics’ te gebruiken.

De opname van de sessie tijdens de summit in Montreal wordt gepubliceerd door buildingSMART International, naar verwachting binnen enkele weken.

Bekijk de BCF-kaarten