U bent hier:

Over openBIM® workflows

Geplaatst: 19/01/2023

Heeft u ooit een openBIM workflow uitgelegd willen zien? Léon van Berlo, technisch directeur van buildingSMART International, laat ons een openBIM workflow in de praktijk zien, kijk hier:

Hieronder volgt een geschreven uitleg van de workflow. Het doel van dit artikel en de video-uitleg is het doorlopen van een voorbeeld van een workflow met behulp van enkele van de buildingSMART standaarden en diensten. Er zijn vier onderdelen van de openBIM workflows, die hier nader worden toegelicht. Dit artikel behandelt een enkel voorbeeld. bSDD en Validation Service worden aangestipt, maar niet diepgaand behandeld. Hieronder staan links naar andere bronnen voor wie meer wil weten over bSDD.

Woordenlijst

  • De openBIM-workflows - Een reeks proceskaarten op hoog niveau, waarin de verschillende bSI-oplossingen en -normen worden gecombineerd. De vier onderdelen van de openBIM workflows (definieer vereisten voor IFC, maak IFC, breid IFC uit en valideer IFC) stimuleren en ondersteunen de toepassing van het openBIM framework.
  • UCM - Use Case Management, maakt het vastleggen, specificeren en uitwisselen van best practices mogelijk en maakt deze toegankelijk voor de gehele bouwsector.
  • IFC - Industry Foundation Classes, een gestandaardiseerde, digitale beschrijving van de bouwsector.
  • IDS - Information Delivery Specifications, een computer-interpretabel document dat de Exchange Requirements van modelgebaseerde uitwisseling definieert.
  • bSDD - buildingSMART Data Dictionary, een online dienst die classificaties en hun eigenschappen, toegestane waarden, eenheden en vertalingen host.
  • Validation Service - biedt een oordeel over de conformiteit van een bepaald bestand met de IFC-specificatie (nieuwe gratis online dienst, nog in bèta).
  • openCDE - open gemeenschappelijke gegevensomgeving die grote interoperabiliteit binnen het ecosysteem van AEC-software mogelijk maakt.
  • BCF - BIM-samenwerkingsformaat, waarmee verschillende BIM-toepassingen modelgebaseerde zaken met elkaar kunnen communiceren door gebruik te maken van IFC-gegevens die eerder zijn gedeeld tussen projectmedewerkers.

Een voorbeeld van openBIM workflow

Ontdek hoe IFC, IDS en bSDD samenwerken in deze workflow.

Begin hier:

Breng vervolgens buildingSMART standaarden en diensten in kaart in de workflow:

Dit voorbeeld gebruikt een Molio House IFC-bestand, en BIM.works om de IDS te controleren.

Nu kunnen we met behulp van Validation Service een extra validatiepunt toevoegen:

De buildingSMART Validation Service (www.validate.buildingsmart.org) controleert of informatie consequent is gestructureerd volgens de normen zoals gepubliceerd in de bSDD.

Gebruik tenslotte de bSDD als referentiebibliotheek voor het definiëren van eisen, het verrijken van de IFC en het valideren ervan:

Binnen het IFC-bestand zullen we zien dat sommige classificaties en eigenschappen een link hebben naar de bSDD-bibliotheek als referentie. (www.bsdd.buildingsmart.org)

In dit voorbeeld wordt niet behandeld hoe de bSDD kan worden gebruikt om Information Delivery Specifications (IDS) te maken.

De openBIM workflow in meer detail

Een diepgaande stap-voor-stap uitleg van de workflow.

Stap-voor-stap voorbeeld van de openBIM workflow

STAP 1: Eisen definiëren met behulp van IDS:

  • Een IDS is een bestandsformaat dat eindigt op .ids en dat een lijst met informatiespecificaties bevat. IDS is een op xml gebaseerde definitie, als u definieert wat u nodig hebt volgens deze structuur krijgt u een xml-bestand. Voorbeeld: Specificatie zoals "Alle ruimtes moeten een bruto vloeroppervlak hoeveelheid hebben".
  • Waarom xml? xml wordt gebruikt om de specificatie van "wat je nodig hebt" op een computerinterpretabele manier te kunnen definiëren.
  • Je kunt een IDS maken van wat je nodig hebt en welke objecten/eigenschappen/classificatieverwijzingen/materialen nodig zijn. Vervolgens worden de IFC-gegevens aan deze eisen getoetst.
  • Wie ontvangt het IDS-bestand?
    - Modelauteurs, die het gebruiken om ervoor te zorgen dat alle vereiste informatie wordt verstrekt voor elke specificatie.
    - Modelontvangers, die de IDS kunnen gebruiken om te controleren of het IFC-model aan alle specificaties voldoet.

Op het moment van schrijven zijn de volgende IDS-editors beschikbaar:

STAP 2: Bekijk de IDS in de IFC

  • In dit voorbeeld wordt BIM.works viewer gebruikt.
  • Neem het IDS .xml-bestand (het machineleesbare eisenbestand) voor de IFC. IDS heeft velden waarin u menselijk leesbare instructies kunt toevoegen voor iedereen die het gebruikt, om uw eisen beter te beschrijven. IDS is flexibel en stelt u in staat uw eisen gedetailleerd uit te drukken.
  • Open het IFC-bestand in de viewer, navigeer naar 'Definities controleren'.
  • Open Molio bestand om het IDS bestand te bekijken.
  • Bij het zoeken naar een feature bijv. Wand, zult u zien dat de viewer veel technische detailinformatie geeft. Inclusief de Classes, de CSS en een URI voor de bSDD.
  • Via CSS navigeert u naar 'Show bSDD Info' die verbinding maakt met de bSDD en de classificatie, de beschrijving ervan en gerelateerde IFC-entiteiten toont.

STAP 3: Voer een IDS-controle uit

  • Nu we hebben gezien dat het IFC-bestand de verwijzingen naar de bSDD heeft, kunnen we de modelcontrole uitvoeren.
  • Navigeer naar 'Modelcontroles > Molio'.
  • Dit toont u de foutieve en geldige eigenschappen, volgens de IDS.
  • U kunt elke eigenschap bekijken en zo nodig evalueren.
  • Als u naar de fouten kijkt, kunt u precies zien welke eigenschappen volgens de IDS ontbreken.
  • Vervolgens exporteert u dit naar BCF.

STAP 4: Exporteer resultaten naar BCF

  • In dit voorbeeld exporteert u gewoon naar BCF. Een andere optie is om het BCF te delen via de BCF API. Dit wordt momenteel niet ondersteund door BIM.works.

Meer over bSDD en de buildingSMART Validatie Service

De bSDD is een API-first service (geen standaard) en draait op bsdd.buildingSMART.org.

  • Het wordt gebruikt om normen te verfijnen. Dit kunnen Product Data Templates (PDT's), Nationale normen, Industrie normen, Project/bedrijf normen, Geverifieerde en niet-geverifieerde gegevens zijn.
  • Het is mogelijk om objecten in de bSDD te koppelen.
  • En het is mogelijk gegevens te benaderen via verschillende interfaces (JSON, linked data, html, enz.).

Kijkend naar het Molio huis voorbeeld van hierboven: als je zoekt op het voorbeeld 'muurconstructie' van eerder, komen er twee classificaties naar boven binnen de CCI-publicatie:

Kijkend naar muurconstructie:

Er is veel informatie binnen de bSDD. Wanneer de gegevens geverifieerd zijn, krijgen ze een geverifieerde status (weergegeven door het vinkje) in de kop "Domeinversie". Dit betekent dat ze betrouwbaar en robuust zijn. U kunt bij het zoeken filteren op geverifieerde status om er zeker van te zijn dat u alleen geverifieerde gegevens gebruikt.

De bSDD beschrijft vele aspecten van de gegevens, zoals licentie, eigenaar, staat, synoniemen, beschrijving, enz. Onder 'Eigenschappen' worden ook de gerelateerde IFC-entiteiten en eigenschappen uit andere domeinen vermeld.

Met het voorbeeld, Molio's LAD code "muurconstructie" klasse, kunnen we andere soorten eigenschappen gekoppeld zien. Dit zijn geen Molio-eigenschappen, maar eigenschappen gepubliceerd binnen het gegevenswoordenboek die eigendom zijn van IFC en gekoppeld aan deze klasse. Het is mogelijk om te linken naar IFC-entiteiten en naar andere eigenschappen, of/en te mixen en matchen tussen verschillende standaarden en verschillende domeinen.

Meer video's over bSDD:

Validatie Service

Dit is een nieuwe gratis online service, momenteel in beta-versie, die kan worden getest in validate.buildingSMART.org. Als u al andere buildingSMART-diensten gebruikt, zoals de UCM-dienst, kunt u dezelfde login gebruiken. Het geeft een oordeel over de conformiteit van een bepaald bestand met de IFC-specificatie. De Validatie Service controleert IFC-schema’s, informele proposities, implementers agreements, syntax controles en meer.

bSDD naar Validatie

De bSDD en de Validatie Service zijn gekoppeld omdat de bSDD de controles informeert. IFC wordt gecontroleerd op conformiteit met de bSDD-gegevens. De Validatie Service controleert de informatieconsistentie met wat in de bSDD is gepubliceerd en met de IFC-specificatie.

IDS-controle en Validatie Service zijn twee verschillende controles

  • De IDS check is een harde controle tegen wat nodig is voor het project.
  • De Validatie Service is een oordeel over conformiteit van fundamentele IFC-syntaxis en -structuur, onafhankelijk van het project, de organisatie en de use case. Het is in die zin een voorwaarde voor verdere controles.

Probeer ze uit en stuur ons uw feedback!

U moet Molio IFC-bestand met de URI, URI moet in het IFC-bestand staan om het te kunnen bevragen. U kunt een repository vinden voor voorbeeldtestbestanden, gepubliceerd op GitHub. Gebruik de QR-code hieronder: