U bent hier:

Open standaarden, voor mensen en machines!

Geplaatst: 04/05/2023

Terugblik op het buildingSMART summit

Na vier jaar was het voor mij tijd om weer een summit te bezoeken. Je weet dat ik van Ifc hou, ik organiseer zelfs een jaarlijks Ifc-weekend met mijn provrienden om te discussiëren en te leren. Maar er is meer. Revit! Nee. Excel is ook geweldig. Grapje, ik ging naar Rome voor de open standaarden. Dingen worden heel snel technisch en ingewikkeld in mijn artikelen, dus hier is de...+

Voor mensen leesbare samenvatting

Léon wilde #IDS  onder de aandacht brengen omdat deze nieuwe standaard zeer binnenkort een officiële 1.0-release krijgt. En hoewel de meeste aanwezigen graag grafieken, stroomschema's en samenvattingen zien die hele dia's vullen, had hij dat niet in gedachten. Er moest een tool zijn die gepresenteerd kan worden. Daar kwam KUBUS om de hoek kijken omdat Ronald zo’n tool aan het bouwen was. Of eigenlijk: LiseloreGerben en hun team. Maar een tool, gepresenteerd door het bedrijf dat de tool heeft gebouwd, zal waarschijnlijk resulteren in één lange commercial. Helaas is dat niet gelogen aangezien de opening op maandag begon met de 3 hoofdsponsors die lieten zien wat ze verkopen. Dat is prima, maar als je echt wilt verkopen... moet je een tevreden gebruiker vinden om het verhaal voor je te vertellen.

'Nieuwe technologie werkt alleen als het wordt geadopteerd en gebruikt.'

Volle bak voor masterclass 'ZOOM in op IDS'

En daar kom ik om de hoek kijken. Een masterclass over IDS waarbij alle voorbeelden zijn gemaakt met BIMcollab. De eerste presentatie van de dinsdag in een zaal met te weinig zitplaatsen: Zoom in op IDS.

Voor mensen leesbare vereisten

Arjan geeft uitleg over het proces van Waternet

Het andere modewoord op deze top was #bSDD, de buildingSMART Data Dictionary. Een service, geen standaard. Anouk en Arjan lieten ons zien hoe ze dit woordenboek gebruiken voor alle Waternet-assets. En er zijn veel en ook, vooral IfcBuildingElementProxies. Er zijn onvoldoende entiteiten beschikbaar in het IfcSchema voor waterbeheer. Daarom worden eigenschappen voor die activa opgeslagen in een database, de bSDD.

Als we nu IDS en bSDD combineren met Ifc, hebben we alleen een stadsmodel nodig om onze bouwvergunningen digitaal te kunnen controleren. Tijdens een lange sessie, op een mooi terras naast het Colloseum die doorging in een heel goed restaurant, samen met Rick ben ik daar veel over te weten gekomen.

Rick won de BuildingSMART Award for Technology voor zijn werk in Estland, waar bouwvergunningen nu digitaal zijn en gebaseerd op Ifc! In Finland doet men dit nu ook. Ifc is hier nu verplicht voor het indienen van een bouwvergunning. Er was nog veel meer, maar IDS, bSDD en bouwvergunningen brachten het voor mij echt samen. En natuurlijk beloofde ik hier een voor mensen leesbare samenvatting.

Machineleesbare IDS en zijn zes facetten

Laten we in de nieuwe standaard duiken. Met IDS kunnen we eisen die gesteld worden in het BIM Uitvoeringsplan automatisch controleren. Er is veel clash-controlling gaande en nu kunnen we de BIM-data op een vergelijkbare manier controleren. Door de eis te stellen die voor bepaalde objecten geldt. Dit wordt toepasbaarheid genoemd.

IDS is clash control voor data

Machine leesbaar XML-schema (mensen begrijpen dit ook).

Dus als we zeggen, bijvoorbeeld in de BIM-basis IDS, willen we de eigenschap 'IsExtern' ingesteld op de waarde 'True' voor alle buitenmuren.

De toepasbaarheid zou een filter zijn op het model dat buitenmuren vindt. Dit kan worden gedaan door een classificatie te controleren die de muur heeft. Of misschien zit het in de naam.

De vereiste is: 'Property IsExternal, gevonden in PsetWallCommon, moet waar zijn.'

Zo makkelijk is het.

Ik heb entiteiten, eigenschappen en classificaties genoemd voor zowel de toepasbaarheid als de vereisten. In de IDS-standaard noemen we dit facetten. Ja, zoals diamanten hebben. De hoofdmoot van mijn masterclass was het uitleggen hiervan met #BIMcollab-voorbeelden. En ik sloot af met wat functionaliteit die ik echt mis. Voornamelijk meer relaties in het PartOf facet. Zoals controleren of een deur groot genoeg is.

Naast het controleren op onze projectspecifieke BEP en landelijke richtlijnen zoals #BIMbaseIDS, zouden we ook moeten gaan werken aan een IDS voor geautomatiseerde bouwvergunningcontrole. Met simpele regels is veel mogelijk. Maar we hebben meer geavanceerde specificaties nodig. Die komen er wel, IDS is nog jong.

The Nomenclatuur

Het belang van IfcSpace

Markus is de enige levende persoon die ik het woord 'nomenclatuur' hardop heb horen gebruiken. Als MEP-specialist maakte hij een eindige lijst met namen voor MEP-objecten. Zoals Naa.K.T. waar we een lijst hebben gemaakt voor materiaalnaamgeving. Ons tweede veld is de eigenlijke roepnaam voor het materiaal.

Hetzelfde wat Markus deed. Je ziet het, je geeft het een naam. We hebben al een hele korte lijst die ook een nomenclatuur in Nederland is. Het is een bijlage bij de #RBS v1.1. De BIM-specificatie van de Nederlandse overheid gepubliceerd door Rijksvastgoedbedrijf die nu 10 jaar oud is (en een basis was voor de BIM-basis IDS). Die lijst gaat over de functies van ruimtes. En als we serieus willen gaan controleren, moeten we deze nomenclatuur uitbreiden tot een eindige lijst met ruimtenamen.

De bSDD verbindt de RIR

Als we alle vereisten aan de bSDD zouden toevoegen, zou het echt een geweldige database zijn die toegankelijk is met verschillende tools. In plaats van downloadbare Excel-bestanden kunnen we wettelijke informatievereisten hebben in de bSDD. Tools kunnen daarnaar verwijzen en Information Delivery Specifications kunnen de data gebruiken.

Voor Nederland ligt dit nog in onze toekomst, maar het mooiste is: de technologie is er. Wij kunnen dit al doen!

Nederlandse afgevaardigden deden het weer!

Met 39 Nederlandse afgevaardigden was het moeilijk om allemaal tegelijk op dezelfde plek te zijn. Het was ook onmogelijk om alle presentaties en masterclasses te zien omdat we vaak tegelijkertijd in een andere ruimte aan het praten waren. Bedankt voor de gezelligheid en hopelijk tot ziens allemaal (niet alleen de Nederlanders)!

Heeft u de masterclass Zoom in op IDS door Menno Mekes gemist en wilt u deze alsnog volgen? Dit kan op dinsdag 10 mei om 14 uur. Registreer u nu.

Bron: (11) open standards, for humans and machines! | LinkedIn