U bent hier:

Nederlandse jury buigt zich over inzendingen buildingSMART International openBIM Awards

Geplaatst: 03/07/2023

De inzendtermijn voor de buildingSMART International openBIM Awards is gesloten! Tijdens het Norway Summit dat van 18 tot en met 21 september plaatsvindt, worden de winnaars bekendgemaakt. In de tussentijd buigen 224 juryleden uit in totaal 29 landen zich over de 69 inzendingen. Ook Nederland is vertegenwoordigd in de jury. Juryvoorzitter van de Nederlandse afvaardiging Lex Ransijn: “Met een delegatie van 12 Nederlandse juryleden buigen we ons over de inzendingen. Een mooie taak!”

Lex: “Zelf won ik in 2018 de buildingSMART International openBIM Award. Dit heeft mij veel opgeleverd. Zo reisde ik over de hele wereld om presentaties te geven: leuk en leerzaam om te doen. Sindsdien maak ik onderdeel uit van de internationale jury: ik ben voorzitter van de Nederlandse afvaardiging.” Om alle inzendingen goed te kunnen beoordelen, stelde Lex een multidisciplinair team van experts uit de bouwsector samen. Naast Lex zelf bestaat de jury uit Alex Worp, Bob Moons, Fred Kloet, Mark Maas, Tom Terpstra, Menno Mekes, Aydemir Çetin, Pepijn van der Vooren, Ruben de Laat, Gauthier Zarmati en Pieter Pauwels. Lex: “Een mooie club experts! Ik ben dan ook blij en trots dat zij deze taak op zich nemen.”

Jury deliberations

Tijdens de jury deliberations overal ter wereld worden op dit moment de inzendingen onder de loep genomen – zo ook in Nederland. “Tijdens de Nederlandse jury deliberation is hard gewerkt”, vertelt Lex. “Het bekijken van een inzending kost best wat tijd: ongeveer één uur. Daarom verdelen we de inzendingen over de juryleden. Per inzending kennen twee experts scores toe op in totaal 7 categorieën. De sfeer tijdens deze bijeenkomst was heel bijzonder. We doen dit echt met de community. Dat voel je! Een mooie bijkomstigheid is dat je als jurylid ook je netwerk uitbreidt.”

Meer Nederlandse deelnemers

Op 7 juli moeten de scores definitief zijn. Vervolgens is het afwachten tot de bekendmaking in september. Lex: “Ik hoop natuurlijk dat er weer eens een Nederlandse inzending gaat winnen. En ik wil organisaties die dit jaar niet mee hebben gedaan van harte oproepen om dit volgend jaar wél te doen. Dit levert hen niet alleen als organisatie veel op, maar maakt ook dat we Nederland op de kaart zetten als BIM-land.”