U bent hier:

Terugblik: buildingSMART International Standards Summit in Noorwegen

Geplaatst: 24/10/2023

Van 18 tot 21 september vond het buildingSMART International Standards Summit plaats in Noorwegen. Tijdens dit evenement kwamen professionals uit de internationale openBIM-gemeenschap samen om binnen de verschillende buildingSMART-domeinen standaarden en diensten te bespreken en verder vorm te geven. Ook vanuit Nederland waren we vertegenwoordigd met een mooie delegatie.

Het International Standards Summit is een ontmoetingsplaats voor de leden van de werkgroepen binnen de verschillende buildingSMART-domeinen. Tijdens de vierdaagse nemen de aanwezigen deel aan werksessies waarin gekeken wordt welke stappen er gezet zijn en welke vervolgstappen er nodig zijn. Vanuit Nederland waren onder andere Lex Ransijn en Arjan Toet aanwezig. Zij delen hun ervaring.

Waardevolle bijeenkomsten

Arjan: “Ik vind het erg waardevol om fysiek deel te nemen aan de buidingSMART international summits. Op die manier kun je echt de tijd nemen voor specifieke onderwerpen, zoals dit keer de rol van digitalisering bij klimaatverandering en het digitale productenpaspoort. Ook is er gelegenheid om na te praten en te discussiëren over bepaalde onderwerpen. Hierdoor vallen er meer stukjes van de puzzel op hun plek. Bovendien kun je tijdens een summit sparren en nadenken over use-cases en toepassingen, iets wat onderbelicht blijft wanneer je van (online) vergadering naar vergadering gaat.

Ik heb dit jaar meegedaan aan de vierdaagse challenge, waarbij we op dag 1 de eisen voor een object opstelden, op dag 2 een IDS aanleverden, op dag 3 een model maakten wat hieraan voldeed en tot slot de eisen checkten met het model. Het was heel gaaf om hiermee eens dit hele proces te doorlopen.

De summits zijn voor mij tot slot ook bijzonder waardevol voor de groei van mijn netwerk. Op internationaal niveau ontmoet ik veel interessante nieuwe mensen met wie ik steeds meer ga samenwerken. Maar met name de uitbreiding en verdieping van mijn nationale netwerk is fantastisch. Er zijn steeds meer Nederlanders aanwezig vanuit verschillende disciplines en niveaus die de toegevoegde waarde van open standaarden zien.”

Veel nieuwe inzichten

Lex: “Ik ben dagelijks in de praktijk bezig met de buildingSMART-standaarden. De summits zijn dan ook erg waardevol voor mij. Je gaat met zoveel nieuwe inzichten naar huis! Het is bijna te veel informatie om te verwerken.

Ik werk mee aan een Data Space for the Built Environment (DSGO / DigiGo), waarbij ik een specificatie opzet die gemeentes en ontwikkelaars kunnen gebruiken bij vergunningsprocessen in Nederland. Tijdens het summit in Noorwegen waren er verschillende presentaties over hoe andere landen dit doen. Dit was erg interessant: hier kan ik weer van leren. Bovendien bleek dat het programma waaraan ik werk voor de troepen uitloopt als het gaat om API’s en datadiensten. Hiermee kunnen wij straks anderen in de buildingSMART community helpen.

Wat er verder tijdens dit summit uitsprong voor mij, waren de verschillende workshops en demonstraties over de nieuwe IDS-standaard die bijna af is. Super, want daar zitten we in Nederland op te wachten. Ook zat ik dit jaar in de jury van de buidingSMART awards en mocht ik mee beslissen wie de winnaar werd in de categorie technologie. Dat was heel bijzonder. In maart staat het summit in Valencia op de planning. Ik zou anderen van harte aanbevelen om dit bij te wonen!”

Lees ook het uitgebreidere artikel van Lex over het summit.