U bent hier:

buildingSMART Nederland lanceert Technische Commissie

Geplaatst: 14/12/2023

buildingSMART Nederland gaat een nieuwe fase in met de lancering van een Technische Commissie. Hiermee willen we gaan bijdragen aan een bredere adoptie van de buildingSMART open standaarden in ons eigen land en het stimuleren van kennisdeling over het toepassen ervan binnen de levenscyclus van assets.

Rob Roef, voorzitter buildingSMART Nederland: “De afgelopen jaren waren veel Nederlandse leden op internationaal gebied actief om kennis te halen en te brengen. Dit gebeurde echter voornamelijk in het belang van de eigen organisaties. Hun acties hebben geleid tot internationale erkenning van het juist toepassen van de standaarden binnen projecten en softwareontwikkelingen. Nu is het tijd om onze aandacht te richten op het verspreiden van de aanwezige kennis in Nederland zelf. Om deze uitdagingen aan te gaan, is een stevige Technische Commissie ontstaan, bestaande uit Aydemir Çetin, Mark Maas, Alexander Worp, Pepijn van der Vooren, Fred Kloet, en Lex Ransijn (update april 2024; Alexander en Mark hebben inmiddels de TC verlaten). Samen hebben zij tientallen jaren praktijkervaring en een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk. Verschillende leden zaten bovendien in de jury van de internationale buildingSMART awards 2023 (en eerdere edities).”

Samenwerking stimuleren

De Technische Commissie gaat bijdragen aan de verdere ontwikkeling en adoptie van open digitale standaarden in de Nederlandse bouwsector en de operationele fases van de bouwwerken inclusief facility management. Dit gebeurt door projecten die door de betrokken stakeholders van buildingSMART in de sector belangrijk geacht worden, gezamenlijk met deze stakeholders te initiëren en uit te voeren, waarbij samenwerking en kennisdeling tussen de verschillende partijen voorop staat (zie deze pagina op onze site).

Zijn er naar aanleiding van dit bericht technische vragen over de buildingSMART standaarden of het gebruik ervan? Neem dan contact op de Technische Commissie via tc@buildingsmart.nl. Overige vragen kunnen gesteld blijven worden via info@buildingsmart.nl We kijken ernaar uit om samen de toekomst van openBIM en digitale standaarden in Nederland verder vorm te geven. Samen bouwen we aan een innovatieve en efficiënte bouwsector.