U bent hier:

Nieuwe sponsor Xinaps: “Wij geloven in open standaarden en maken data voor iedereen inzichtelijk en eenvoudig controleerbaar”

Geplaatst: 02/02/2024

Xinaps, het bedrijf achter Verifi3D, is sponsor geworden van buildingSMART. "Wij geloven in het gebruik van open standaarden en in de samenwerking met andere partijen. Samen kom je verder", stelt CEO Frank Schuyer. "We hebben veel zin om verder invulling te geven aan onze rol als sponsor van buildingSMART."

De in 2016 opgerichte YES!Delft start-up Xinaps hield zich in eerste instantie bezig met de ontwikkeling van Revit-plug-ins voor architecten die wereldwijd werden verkocht. Frank: “Begin 2020 stopten we hiermee, omdat we steeds meer vraag zagen naar een tool om designs in Revit én IFC in een neutrale omgeving te kunnen controleren. Ons vijftienkoppige team is zich toen volledig gaan richten op de ontwikkeling van een cloudbased modelchecker. Dit leidde tot de lancering van Verifi3D midden 2023.”

Verifi3D

Met Verifi3D richt Xinaps zich op een heel specifiek onderdeel van de markt: de late ontwerpfase tot en met de vroege bouwfase. “Wij willen zorgen voor een zo hoog mogelijke kwaliteit data voordat je een gebouw gaat bouwen”, vertelt Frank. “Dit voorkomt veel problemen in de uitvoeringsfase. Wij controleren informatie op basis van clashdetectie, parametrisch en geometrisch ontwerp en properties en elements. Dit doen we op twee manieren: middels een viewer waarmee je de uitkomst van je controles kan visualiseren en door informatie terug te brengen tot een dataview. Hierdoor kun je een set met metadata creëren, die je verderop in je workflow weer kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan hoeveelhedenstaten (quantity takeoffs) en inkoop- en co2-foodprintcalculaties.”

Verifi3D biedt ook een antwoord op de steeds grotere hoeveelheden data en daarmee grotere Revit- en IFC-bestanden. Frank: “Het controleren hiervan wordt door de grotere omvang intensiever en duurt langer. Of het gebeurt met steekproeven. Ook hier biedt Verifi3D een oplossing voor, door het mogelijk te maken om met één druk op de knop alle data te controleren. Hierdoor werk je veel efficiënter.”

Geloof in integraties en open standaarden

“Wij geloven heel erg in integraties en in open standaarden”, vervolgt Frank. “Vandaar ook de link met buildingSMART. Verifi3D ondersteunt industriestandaarden zoals COBie, IFC 4.0 en IDS, waardoor wereldwijde best practices en toekomstbestendige gebouwontwerpen worden gegarandeerd. De modelchecker werkt met openBIM en gesloten BIM en is te integreren met Common Data Environments (CDE’s) zoals Autodesk BIM 360, Autodesk Construction Cloud, Procore, Trimble Connect en Aconex maar ook Google Drive, Dropbox en SharePoint, OneDrive. Dit zijn allemaal centrale file repositories waar mensen centraal bestanden opslaan om ze vervolgens met mensen te kunnen delen. En dat delen en samenwerken is wat ons betreft onmisbaar! Hierdoor is de data op allerlei manieren inzichtelijk voor iedereen die er maar aan wil werken. Daarnaast ondersteunen wij Revit én IFC. Hierdoor kun je bestanden samenvoegen om ze vervolgens in één keer te controleren. Wij zijn de enige aanbieder deze optie biedt.”

“Het sponsoren van buildingSMART sluit goed aan bij ons geloof in openBIM en open standaarden. Daarbij vinden we het belangrijk om zo dicht mogelijk bij het vuur zitten en mee te kunnen denken over de ontwikkeling van IFC. We kijken er naar uit om samen met buildingSMART Nederland aan de slag te gaan.”