Als projectleider bij het ingenieursbureau van gemeente Rotterdam houdt Rolf Jonker zich veel bezig met het beheer van informatie over de levenscyclus van gebouwen. Hij vertelt: “Het is mijn passie om informatie zo op te stellen en door te geven dat deze het werk van mensen leuker maakt. Als projectleider digitale innovatieprojecten, hou ik mij onder andere bezig met de vergunningscontrole. Een bouwende partij levert hierbij informatie aan, waarna we alvast inzichtelijk willen maken of aan de regelgeving wordt voldaan. In dit project kom ik IFC volop tegen. Wanneer je niet weet met welke partij je samenwerkt, en dus ook niet welke software deze gebruikt, kun je tenslotte het beste uitgaan van een open uitwisselformaat. Naast IFC gebruiken we ook buildingSMART-producten zoals IDS als methodiek om de IFC-inhoud te specificeren.”
Informatie verrijken
Naast zijn werk als projectleider bij digitale innovatieprojecten, begeleidt Rolf ook adviestrajecten binnen het ingenieursbureau van gemeente Rotterdam. “Bij het ingenieursbureau creëren we zelf modellen en zijn we minder afhankelijk van IFC”, stelt hij. “Wel willen we graag samenwerken op het gebied van informatie: we willen die cirkel rond krijgen. We stimuleren samenwerkingspartijen om gebruik te maken van de informatie die wij aanleveren in plaats van opnieuw te gaan bouwen, en om deze informatie te verrijken. We werken hierbij met een eigen ILS richting de aannemers en leveren onze informatie naar wens native of, bijvoorbeeld als er een mismatch is in software, als IFC aan.”
Samenwerken is belangrijk
Gemeente Rotterdam is ook veel bezig met registraties en geo-informatie. Rolf: “Het is onze taak om bij wijzigingen in de gemeente deze informatie aan te leveren aan de landelijke voorziening. Ook daarin kijken we hoe we dit proces makkelijker kunnen maken met BIM. Hier is echter nog wel wat werk aan de winkel. De beschikbare standaarden zijn niet altijd toereikend om zaken in te richten zoals we willen. Dit is echter niet alleen een Rotterdams probleem, maar een landelijke of zelfs internationale aangelegenheid. Met het oog hierop zijn we betrokken bij verschillende landelijke initiatieven en zoeken we ook de samenwerking op met buildingSMART om onze wensen en ideeën te delen.”
Actieve rol
“Binnen de gemeente Rotterdam zijn we volop bezig om data door de keten te laten stromen”, vervolgt Rolf. “We onderzoeken hoe we native en open data kunnen uitwisselen en focussen hierbij op een open uitwisselformaat.
Ronald Zandbergen, hoofd ingenieursbureau gemeente Rotterdam: “We geloven in open standaarden en maken hier gebruik van, maar zien ook mogelijke verbeteringen. Zo zit voor bijvoorbeeld onze vergunningscontroleservice nog niet alles in IFC. Misschien is dat ook niet nodig, maar het is wel belangrijk om hier een visie op te hebben, waarbij we IFC wellicht met andere standaarden kunnen combineren. Dit kun je vanaf de zijlijn roepen, maar je kunt hier ook zelf aan bijdragen door als sponsor van buildingSMART Nederland een actievere rol te gaan vervullen. Daar hebben wij voor gekozen! We kijken er naar uit om samen met buildingSMART de standaarden verder te brengen.”