U bent hier:

Trainingprovider worden?

Wilt u met uw organisatie ook het professional certification programma aanbieden. Lees dan hier meer over de voorwaarden en aanvraagprocedure.

Wil jij het Professional Certification programma aanbieden?

Het buildingSMART Professional Certification programma is hét internationale opleidingsprogramma voor iedereen die met BIM werkt. Het in 2019 geïntroduceerde programma wordt al in 23 landen aangeboden en dit aantal groeit snel. Het eerste niveau - het Foundation programma - is nu ook beschikbaar in de Benelux. Het Foundation Programma wordt de nieuwe standaard voor het werken met BIM. We verwachten dan ook dat veel mensen dit programma gaan volgen. Wil jij deel uitmaken van deze ontwikkeling en het programma aanbieden? Dit is je kans!

buildingSMART Professional Certification programma

Het buildingSMART Professional Certification programma kent drie niveaus, van BIM-basiskennis tot verdiepende kennis gericht op specifieke vakdomeinen.

 1. Foundation: de minimale BIM-kennis voor iedereen die met BIM te maken heeft
 2. Practitioner: het toepassen van BIM-kennis en bepalen van vaardigheden en competenties (in ontwikkeling, lancering naar verwachting begin 2021)
 3. Opleidingen gericht op specifieke vakdomeinen (volgen later)

Foundation programma

Het Foundation programma is het eerste beschikbare programma. Deze opleiding is zowel bedoeld voor beginners als ervaren BIM-specialisten. De opleiding zorgt voor een internationale BIM-standaard, met eenduidige definities en een duidelijk kennisniveau waar je minimaal over moet beschikken wanneer je met BIM werkt. Kortom: het Foundation programma biedt een goede basis om verder op te bouwen en te ontwikkelen in specifieke domeinen. Zowel commerciële als niet-commerciële trainingsproviders kunnen het Foundation programma aanbieden.

Het Foundation programma kent zes leerdoelen:

 1. Concepten en terminologie
 2. De voordelen van openBIM
 3. BIM-processen
 4. De BIM-standaarden van buildingSMART
 5. Processen binnen organisaties
 6. Nationale standaarden

Voor wie is het Foundation Programma?

 • Organisaties die willen starten met BIM en een eerste groep medewerkers willen opleiden.
 • Organisaties die zelf (nog) niet met BIM bezig zijn maar hier wel mee te maken hebben bij projecten voor opdrachtgevers. Zij willen dit goed aanpakken en partners met de juiste kennis aanhaken.
 • Organisaties die al met BIM werken en zich (door een keurmerk) willen onderscheiden op dit gebied.
 • Individuen die hun kennisniveau willen kunnen aantonen en/of verhogen.

Let op: Deelnemers worden niet als organisatie, maar als individu gecertificeerd.

Daarom het Foundation programma aanbieden

 • Het Foundation programma is hét internationaal erkende opleidingsprogramma voor iedereen die met BIM werkt. We verwachten veel vraag naar deze opleiding. Daar kun jij op inspelen!
 • Als aanbieder van het Foundation programma laat je zien dat je op de hoogte bent van de laatste internationale ontwikkelingen op BIM-gebied.
 • De accreditatie door buildingSMART internationaal toont bovendien aan dat jij een opleiding van een hoog niveau aanbiedt.
 • Deze opleiding wordt de nieuwe standaard in Nederland. Die wil jij kunnen aanbieden.
 • Je kunt zelf de opleiding vormgeven, zolang deze maar minimaal de vereiste kennis omvat. Zo kun je bijvoorbeeld opleidingen voor meerdere doelgroepen ontwikkelen, bijvoorbeeld een uitgebreide training voor BIM-starters en een verkorte cursus voor professionals.

Hoe werkt het?

 1. Registreren – Registreer je als trainingsprovider bij buildingSMART en betaal de registratiekosten.
 2. Accreditatie documentatie - Je ontvangt toegang tot onze training provider website waarop een aantal documenten met hierin de algemene voorwaarden, procedures en een aantal formulieren staan. Retourneer deze ingevuld naar education@buildingsmart.nl waarop basis waarvan wij de accreditatie zullen uitvoeren. Ook stel je nu je lesprogramma samen op basis van de ontvangen documenten.
 3. Toetsing lesprogramma – Je legt jouw lesprogramma voor aan buildingSMART, waar een werkgroep toetst of het aan de vereisten voldoet. Wanneer dit het geval is kan je het programma gaan ontwikkelen en aanbieden.
 4. Ontwikkeling lesprogramma – Ontwikkel een lesprogramma op basis van de materialen die je ontvangt, waaronder een kennisbank met alle definities en begrippen (de BOK), een examenprogramma met examenvragen en het certificeringsprogramma voor opleiders. Je bepaalt zelf hoe jouw lesprogramma er precies uitziet. Uiteraard moet dit wel voldoen aan de eisen van door buildingSMART.
 5. Aanbieden lesprogramma – Jouw organisatie kan nu het opleidingsprogramma gaan aanbieden.
 6. Certificering - Na afloop van het lesprogramma leggen deelnemers bij buildingSMART een (online) examen af. Als training provider betaal je een vast bedrag per deelnemer die een examen aflegt. Bij een goed resultaat ontvangen deelnemers het internationaal erkende certificaat.

Wil jij meer informatie ontvangen stuur dan een e-mail naar education@buildingsmart.nl.

Wil je je aanmelden als training provider? Vul dan dit formulier in