BCF Praktijkdag 2019; een terugblik


bcf-praktijkdag-2019.png Donderdag 28 november jl. heeft alweer de vijfde editie van de BCF-Praktijkdag plaatsgevonden, zoals jaarlijks georganiseerd door buildingSMART Benelux. Zoals ieder jaar, stond ook ditmaal de gebruiker centraal.


10 december 2019 - door Mathijs Natrop

Deze keer echter geen sprekers met presentaties maar een korte introductie door Mathijs Natrop, zodat voldoende ruimte ontstond om zelf aan de slag te gaan met het BIM Collaboration Format BCF zoals ook de bedoeling tijdens deze praktijkdag.

Tijdens de introductie kwam aan bod dat het doel van de ochtend drieledig was, namelijk kennismaken, kennisdelen en feedback verzamelen over het gebruik van BCF. Het is namelijk erg belangrijk dat wij, als Nederlandse kennispartner van de sector, een terugkoppeling geven aan het internationale netwerk van andere nationale chapters. Kennismaken was eenvoudig, kennisdelen ontstond vanzelf en feedback verzamelen was de uitdaging. Deze feedback betrof de werking van BCF in combinatie met een door de gebruiker meegenomen softwareapplicatie. Uiteindelijk zijn er vijftien softwaremerken gebruikt en is middels een groot kruisdiagram op de wand met post-it’s een oordeel gegeven door de gebruiker.

Gebruikers namen verschillende platforms mee naar de BCF Praktijkdag, zoals Bimsync, Collaborea, Dalux en BIMcollab. Over en weer werden projecten gedeeld en uitnodigingen verzonden, zodat de issues ook via de verschillende platforms konden worden uitgewisseld. In de praktijk zal het niet voorkomen dat zoveel verschillende platforms tegelijk worden ingezet op een enkel project, echter de mogelijkheid om deze te testen kan wel een oordeel geven voor de toekomstige inzet van een dergelijk platform.

Aan de deelnemers werd gevraagd om opmerkingen te maken en deze met elkaar te delen. In de omschrijving van de opmerking stond de gebruikte software van waaruit de opmerking was gegenereerd. Daarnaast bevatte de opmerking een weergave van het bouwwerk vanuit een bepaald camerastandpunt, eventueel voorzien van doorsneden en er werden, voor zover mogelijk, objecten aan de opmerking toegevoegd. Voor de ontvanger was het de vraag of de opmerking op een eenduidige manier binnenkwam in de andere softwareapplicatie. Dat bleek helaas niet altijd het geval. Objecten ontbraken of doorsneden werkten niet en in een enkel geval was het helemaal niet mogelijk om de opmerking te importeren.

Conclusies

Een voorzichtige conclusie was een compliment aan Kubus uit Eindhoven, omdat de BCF connectors die zij gemaakt hebben voor verschillende applicaties, goed functioneerde. Een gebruiker riep dat er zonder dergelijke connectors veel minder goed gewerkt kan worden met BCF. Dat bleek, ook omdat alternatieve connectors vaak minder goed functioneerden.

Een andere conclusie was het feit dat veel verschillende softwareapplicaties nog onvoldoende aandacht hebben besteed aan de implementatie van BCF. Een belangrijk aspect, zoals het camerastandpunt in het virtuele bouwwerk waarmee de gebruiker uitkomt op de beoogde positie van de opmerking, bleek niet te werken in een enkele software. Erg jammer, omdat dit een belangrijke mogelijkheid van BCF is en juist zorgt voor efficiëntie in het afhandelen van opmerkingen.

De uitkomsten van de BCF praktijkdag zijn verzameld. Vanuit buildingSMART wordt nagedacht over het vervolg en de mogelijke manier om de implementatie van BCF in de verschillende software verbeteren, dit door de noodzaak aan te geven vanuit de gebruikers. Houd de website in de gaten voor meer informatie omtrent BIM Collaboration Format, waaronder ook de resultaten.

Namens het bestuur van buildingSMART Benelux, dank aan Dura Vermeer voor de gastvrijheid en dank aan alle deelnemers voor de actieve bijdrage tijdens deze vijfde editie van de BCF Praktijkdag. Graag tot ziens op de zesde editie, ergens in 2020.

Terug naar overzicht