Internationale aandacht voor de BIM basis ILS


IMG-20180328-WA0009-2.jpg In 2016 ontstond de gedachte om bedrijf overstijgend in te zetten op verbetering van samenwerking middels BIM. Vanuit het open BIM gedachtegoed is buildingSMART Benelux daarom vanaf het eerste uur aangehaakt om te ondersteunen in dit traject. Met veel enthousiasme en overtuiging is zodoende de BIM basis ILS een begrip geworden in Nederland. Met inmiddels meer dan 270 aangesloten partijen en elke week nog nieuwe aanmeldingen, zijn we dan ook enorm trots op waar we nu staan.


23 april 2018

Dit wordt echter niet alleen Nederland gezien, maar inmiddels ook in andere landen en continenten. Eerder besloten we daarom al om te voorzien in een Engelse en Duitse versie van de BIM basis ILS, naar aanleiding van concrete vragen vanuit onder andere Duitsland, Nieuw Zeeland en bedrijven die zowel in Nederland actief zijn als in andere delen van de wereld. De laatste weken kwam daarnaast ook interesse vanuit Chili en Spanje voor een Spaanse versie. Hier zijn we dan ook volop mee bezig om ook deze beschikbaar te stellen.


BuildingSMART Benelux zag, met de buildingSMART International Standards Summit in Parijs in het vooruitzicht, een uitgelezen kans voor de definitieve internationale doorbraak van de BIM basis ILS. En hoe gaaf is het dan als je wordt opgebeld om te vragen of ik in Parijs ONS verhaal wil vertellen?! Mijn antwoord was uiteraard: “Natuurlijk!”


De Standards Summit
Voor degene die dat niet weten, het BuildingSMART International Summit is een 4 daags evenement waarbij alle chapters van BuildingSMART bijeen komen om te delen en te overleggen over de ontwikkeling van de verschillende standaarden. De summit is echter ook voor overige geinteresseerden toegankelijk, wat resulteert in een gemengd gezelschap van mensen die met BIM en open standaarden werken. Dit gebeurt zowel in plenaire sessies als in een kleinere setting op basis van onderwerpen, welke ze binnen BuildingSMART ‘Rooms’ noemen. Zo heb je de Airport Room, waar ze bezig zijn met ontwikkelingen van de standaarden zodat ze ook voor vliegvelden toepasbaar worden. Schiphol is hier de belangrijkste kartrekker en was dan ook aanwezig met een Nederlandse delegatie. Verder is er ook bijvoorbeeld de Building Room, waar onderwerpen als Quantity Take-off (hoeveelheden extractie) en Model View Definition (wat komt er vanuit de modelleer software mee naar IFC) voorbij kwamen. Daarnaast is er ook de Product Room, waar onder andere over classificatie systemen en bSDD (zie het als een groot woordenboek met vertalingen naar andere standaarden) onderwerp van gesprek waren. Radboud Baayen gaf namens de Nederlandse delegatie een mooie uiteenzetting over hoe wij in Nederland classificatie systemen gebruiken en welke ontwikkelingen er zijn.

Voor mij opvallende zaken die deze dagen naar voren kwamen, was dat er meer en meer focus komt op het gebruik van de open standaarden en daarbij ook de samenhang met andere standaarden. Daarbij was wel de constatering dat de adoptie van IFC 4 nog achter blijft terwijl dat heel veel issues zou oplossen die we nu tegenkomen met IFC 2x3. Hier ligt dus voor ons allemaal een taak. Een andere constatering was dat het gebruik van BCF (BIM Collaboration Format) aanzienlijk toe neemt, wat een positieve ontwikkeling is want naast het uitwisselen van BIM modellen volgens open standaarden (IFC), kunnen we ook communiceren over de modellen met open standaarden (BCF).

Presentatie
En toen was het 16:00 uur in Parijs en mocht ik me opmaken voor de presentatie. Het was ingezet als een gecombineerde sessie van de User Room en de Building Room. Maar ja, hoeveel mensen/ interesse mag je verwachten? Op het eerste oog zitten er 30 man, met de mentale support van bijna de gehele Nederlandse delegatie. Het is 16:14 uur, we staan op het punt te beginnen en tot onze verbazing komt er nog eens 50 a 60 man binnenlopen, waardoor er stoelen bijgezet moeten worden en de zaal mooi vol zit om mijn presentatie te beginnen.

Na een dag vol presentaties van theoristen en whizzkids, was de presentatie over de BIM basis ILS redelijk verfrissend, waarbij verwijzingen naar schaatsen op te dun ijs, proberen om een schaap te redden die verdrinkt en mooie Zaanse molens op (h)erkenning in de zaal kon rekenen. Na de presentatie kwamen vele mooie reacties, zoals “dit brengt open BIM weer terug naar de essentie”, “waarom omarmen en promoten we dit niet als heel BuildingSMART International?”, “is het al in ‘mijn’ taal beschikbaar?”, “zijn de handleidingen ook in het Engels?”, “hoeveel dagen hebben jullie opgesloten gezeten om hiertoe te komen?” En om op de laatste maar even in te gaan, we hadden in 2,5 uur consensus… het ongeloof droop van de gezichten af.

En misschien wel een van de mooiste reacties kwam aan het eind. Een man uit Japan complimenteerde ons uitgebreid met het behaalde en hoe we het hebben aangepakt in Nederland. Hij sprak dan ook uit dat hij toch echt hoopte dat ik de volgende keer weer aanwezig ben op de BuildingSMART Summit (16 t/m 19 oktober 2018). Waarop mijn vraag was: waar is dan de volgende Summit? Waarop hij antwoordde: Tokio! (https://www.buildingsmart.org/event/international-standards-summit-tokyo) Dus Nederland, gaan we ervoor?! BIM basis ILS all over the world!

BuildingSMART Benelux, bedankt voor deze onvergetelijke ervaring en de kans om de potentie van de BIM basis ILS aan de rest van de wereld te tonen!


Jeffrey Truijens

Terug naar overzicht