Internationale buildingSMART Awards


01162953-1145-4A77-9292-367A671E2A86.jpeg Uit de recordaantal inzendingen voor de buildingSMART Awards 2018 zijn, na de voorgaande editie, wederom winnaars bekendgemaakt uit de Benelux. Wij feliciteren de bouwcombinatie (De Nijs/ Dura Vermeer) met de prestigieuze prijs in de categorie ‘Construction’...


16 oktober 2018

Uit de recordaantal inzendingen voor de buildingSMART Awards 2018 zijn, na de voorgaande editie, wederom winnaars bekendgemaakt uit de Benelux. Wij feliciteren de bouwcombinatie (De Nijs/ Dura Vermeer) met de prestigieuze prijs in de categorie ‘Construction’ voor het project ‘Pontsteiger’ in Amsterdam en Interlink met de eervolle vermelding voor het werk dat zij leveren. Bijna 60 projecten hebben meegedongen naar de, inmiddels zeer prestigieuze, openBIM prijzen in 4 categorieën.

Tijdens de bekendmaking van de prijswinnaars door BuildingSMART International, tijdens de “Awards-diner” gedurende de Standards Summit in Tokyo, nam namens de bouwcombinatie Lex Ransijn de prijs in ontvangst. Lex was werkzaam bij Bouwbedrijf De Nijs ten tijde van de uitvoering van het project en maakt deel uit van de 11-koppige Nederlandse delegatie in Tokio.

In 2016 was de winnaar in de categorie ‘Design’ Schiphol Real Estate (opdrachtgever) samen met de adviseurs Benthem Crouwel NACO, Royal Haskoning DHV en Deerns met het project KLM ICA Lounge.

Dit jaar valt de Benelux wederom in de prijzen, een bewijs dat onze manier van werken en de implementatie van open BIM niet alleen een beter, goedkoper en milieuvriendelijker gebouw oplevert, maar ook internationale erkenning. Het gebruik van open standaarden is in de Benelux een bewezen praktijksituatie en daarmee de normaalste zaak, echter niet van de wereld. Wij mogen trots zijn op deze prijs en de Nederlandse winnaar.

Ook de eervolle vermelding voor het project Interlink heeft een Benelux karakter, omdat het initiatief voor dit project bij TNO Nederland vandaan komt en nu in samenwerking met Royal Haskoning DHV en een aantal Europese bedrijven en organisaties wordt uitgevoerd. Het is een project waarbij informatie management standaarden worden ontwikkeld op basis van Linked Data technologieën voor een Object-Type Library (OTL) voor de infra sector. Het resultaat van dit project is een 100% open en software-onafhankelijke toepassing voor de levenscyclus van infrawerken.

Als onderdeel van een grote internationale commissie hebben Laura Mol, Stefan Boeykens, Alexander Worp en Mathijs Natrop namens buildingSMART Benelux de inzendingen bekeken en beoordeeld. Hierbij werd gekeken naar een aantal aspecten, die door de inzender waren voorzien van bewijsmateriaal. Ondanks het feit dat de bouwcombinatie niet op alle aspecten kon scoren, door het ontbreken van bewijsmateriaal, is het project toch als beste uit de bus gekomen. Dit betekent dat het wel geleverde bewijs van hoge kwaliteit was en daarmee van grote waarde voor de buildingSMART-gemeenschap.

De geleverde bewijslasten fungeren als documentatie en hiermee als goed voorbeeld van het werken met open data, helpend bij de adoptie van open BIM voor anderen. Het is waarschijnlijk dat het project ‘Pontsteiger’ daardoor internationaal aandacht zal blijven krijgen. Een mooie winst voor de bouwcombinatie, maar ook voor onze vereniging buildingSMART Benelux waarvan onze leden vaak geroemd worden voor hun open BIM projecten.

Namens het bestuur van buildingSMART Benelux, feliciteren wij de bouwcombinatie met de buildingSMART Award 2018, voor het onderdeel ‘Construction’ en Interlink met de eervolle vermelding. Daarnaast hopen wij dat ook volgend jaar de Benelex weer een winnende deelname levert, wat onze vereniging weer in de schijnwerpers zet. Bent u op dit moment bezig met een mooi project waarbij open data wordt toegepast, verzamelt u dan alvast wat bewijsmateriaal. Het zou geweldig zijn wanneer wij de traditie van Award-winner voort kunnen zetten in 2019.

Meer informatie over het project Interlink: https://roadotl.geosolutions.nl/
Meer informatie over project Pontsteiger: https://www.pontsteiger.nl/

Terug naar overzicht