Soulmates bij de International Friendship Club (IFC)


buildingsmart.jpg De vorige editie van de buildingSMART International Standards Summit was in Tokio en voor mij zeker hét hoogtepunt van 2019! De letters I- F-C werden herhaaldelijk op de groepswhatsapp gebruikt voor International Friendship Club, door deze soulmates die elkaar op de summit en in de stad zijn tegengekomen en samen een sushi tent zijn ingedoken. De vele vrijwilligers, vertegenwoordigers en software vertegenwoordigers die zich inzetten voor buildingSMART, zijn hier allemaal met hetzelfde hogere doel naartoe gekomen: Betere uitwisseling van digitale/virtuele bouwinformatie tussen verschillende softwaresystemen, de welbekende interoperabiliteit.


12 maart 2019 - door Lex Ransijn, VDCbase

In Nederland zijn we daar op het wereldtoneel al behoorlijk ver in ontwikkeld en doen we er goed aan om ons hiermee te bemoeien en onze ervaringen te delen die we binnen projecten opdoen met openBIM. Daar waar het in sommige landen nog als een optie gezien wordt om met IFC incidenteel modellen uit te wisselen, is het voor de meeste projecten in Nederland dagelijkse praktijk en heel gewoon.

Mocht je een vraag hebben over wat er allemaal nodig en mogelijk is, dan kun je terecht bij experts van de International Friendship Club en zelfs meedenken over nieuwe ontwikkelingen. Een simpel voorbeeld zoals het nulpunt goed afstemmen en refereren aan een coördinatenstelsels zoals bijvoorbeeld het RD-stelsel, WGS84 of GoogleMaps coördinaten (of alle 3) kan natuurlijk al, maar heeft eigenlijk een extra dimensie nodig en dat is namelijk dat je de datum en een tijdstip met het coördinaat meegeeft in je model. Dit vanwege de jaarlijkse verplaatsing van continenten over onze aardbol. Met de extra dimensie kan je over een paar jaar terugrekenen waar het precies was.

Tijdens de summit in Tokio, heb ik in de zogenaamde Construction Room gezeten en geluisterd naar wat de Japanners verzinnen om het te kort aan arbeidskrachten op te vangen. Robots die 's nachts de bouw bevoorraden en gipsplaten staan te monteren. Complete daken/overkappingen boven de Torenkraan om gedurende de hele bouw geen last te hebben van de regen. Sensoren aan bouwvakkers om looproutes te analyseren en optimaliseren. Leuk om te zien en te horen, welke ontwikkelingen in andere landen plaatsvinden!

Vorig jaar in juni heb ik aan een deel van het buildingSMART International bestuur mogen presenteren over het Award-winning project: Pontsteiger (2018). Ze waren die dag overdonderd hoe we hier in Nederland werken met als basis het uitwisselen met IFC-modellen. We hadden aangetoond dat het in de praktijk mogelijk is om te werken met zoveel prestatie- én productiemodellen. Maar ook nog veel meer soorten modellen van verschillende disciplines, allemaal op elkaar afgestemd met de openBIM IFC standaard van buildingSMART!

Om nog meer aandacht te hebben voor de werkelijke praktijk met openBIM, is er een Award programma in het leven geroepen. Hiervoor zijn de inschrijvingen voor 2019 inmiddels geopend en loopt tot 12 april. Daarna heb je tijd om documentatie aan te leveren tot 30 april en uitreiking is eind oktober in Peking, China. Klik hier voor het aandragen van jou project. Mocht je hulp nodig hebben neem dan even contact op. Dien dus vooral je project in!
Klik hier: www.buildingsmart.org>http:/www.buildingsmart.org

Ook voor iedereen die eens naar een wat dieper inhoudelijker BIM-congres wil, zou ik zeggen ga mee naar buildingSMART Summit in Düsseldorf van 25 t/m 28 maart. Vanuit de BIM basis ILS beheerorganisatie gaan we met een aantal mensen die kant op. Ga je ook mee?
Klik hier: https://www.buildingsmart.org/event/international-summit-germany-2019-2/

Lex Ransijn, VDCbase

Lex Ransijn is enthousiast lid van buildingSMART Benelux en heeft vanuit zijn eigen ervaring met openBIM, deze werkmethode volledig omarmt. Inmiddels is Lex een onderneming gestart, VDC Base, waarmee hij andere bedrijven helpt met BIM.

Terug naar overzicht