Workshop IFC -Waar zijn mijn spullen-


20170127_125602.jpg Aan het initiatief van Alexander Worp (Schiphol) en Berend Koudstaal (Erasmus MC) om een workshop te organiseren wordt breed gehoor gegeven, gezien de grote opkomst en verscheidenheid aan BIM experts, afkomstig van verschillende bedrijven en organisaties.


27 januari 2017 - door Mathijs Natrop

Er wordt gewerkt aan een voorbeeldmodel dat gebruikt kan worden in de fase ‘beheer en onderhoud’, ontstaan vanuit de noodzaak om goede modellen te krijgen die kunnen fungeren als referentie voor nieuwe projecten.

Veel van de aanwezigen zijn ook bij andere initiatieven betrokken, zoals de BIMbasisILS. Van hieruit is het vertrekpunt in ieder geval duidelijk. De verdieping wordt op dit moment vooral gezocht vanuit het oogpunt van installaties. Daarbij komen specifieke assets aan de orde die van belang zijn in de periode na oplevering.

De terugkerende vraag heeft veelal betrekking op het werk van een monteur in de gebruiksfase. Stel dat een sprinklerkop bijvoorbeeld afbreekt, hoe kan dan met behulp van BIM eenvoudig en snel de afsluiter gevonden worden? Het gaat daarbij over relaties tussen objecten, zoals de afsluiter een relatie heeft met een sprinklerkop in een bepaalde ruimte. De hamvraag blijkt; “waar zijn mijn spullen?”

Gaandeweg blijkt het gebruik van IFC Spaces van belang voor het identificeren en koppelen van assets aan een bepaalde ruimte. Maar waar begint en eindigt een Space? Wanneer de Space tot onderkant plafond loopt, wat gebeurt er dan met de assets die zich hierboven bevinden? Daarnaast zijn er assets die behoren bij meerdere ruimten of meerdere ruimten doorsnijden. Al met al genoeg voer voor een interessante discussie waar ook termen zoals COBie aan bod komen.

De uitkomst van de workshop geeft antwoord op de hamvraag: Waar zijn mijn spullen? Kortgezegd is het benodigde een unieke code waarmee assets uniek zijn, het antwoord op de vraag ‘waar is het?’ en de laatste vraag ‘wat is het?’ Er blijkt meer voor nodig dan een enkele workshop, reden genoeg voor een vervolg.

Terug naar overzicht