buildingSMART BCF-praktijkdag


BCF1.jpg Op maandag 26 oktober vond de BCF-praktijkdag plaats in Eindhoven, georganiseerd door buildingSMART en met name gericht op de praktijk. De insteek van dit evenement was dat deelnemers leren werken met BCF op een zodanige manier dat dit direct toepasbaar is in de eigen praktijk. Uit de reacties na afloop bleek dat dit gelukt is.


24 november 2015 - door Mathijs Natrop

De ochtend begon met een inleiding door Mathijs Natrop (buildingSMART) waarna Christian Dalhuizen (KUBUS) het stokje overnam. Tussentijds was er een koffiepauze, gelijktijdig met deelnemers aan de Accelerating BIM workshop, waardoor een gemengd gezelschap met elkaar in contact kwam (waaronder Bill East, grondlegger van COBie). Tijdens de inleiding kwam het belang van communiceren aan de orde, Christian speelde hier op in tijdens zijn presentatie en vertelde kort over de geschiedenis van BCF en de huidige stand van zaken (BCF 2.0), waarbij ook BIMcollab werd uitgelegd.

Daarna was het tijd voor een showcase waarbij de functionaliteit van BCF in combinatie met verschillende tools aan de orde kwam. Zo werden er ‘issues’ vanuit Navisworks in ArchiCAD, Revit en Tekla zichtbaar gemaakt. De deelnemers zagen wat er gebeurde waarmee een inleidend verhaal in praktische zin werd ingevuld.
Na een korte gezamenlijke pauze, was het tijd voor Marco Geurts (Verhoeven en Leenders) om zijn bevindingen aangaande het werken met BCF in combinatie met Revit en Tekla te presenteren. Daarna mochten de deelnemers de handen uit de mouwen steken. ‘Hands on’ betekende dat er op basis van een gedeeld project werd getest met BCF. Er werden BCF(zip) files gemaakt met Tekla BIMsight, Solibri en Navisworks die vervolgens in verschillende applicaties zichtbaar werden gemaakt. BIMcollab werd hierbij gebruikt om de BCF(zip) files uit te wisselen.

Deelnemers hebben bevindingen gedeeld en er zijn aantekeningen gemaakt tijdens de BCF praktijkdag. Deze informatie zal worden gedeeld via nationaalbimhandboek.nl , waar beknopt zal worden verteld hoe met BCF in de praktijk werkt. De Stumico workshop donderdag 26 november zal hier ook aan bijdragen. Geïnteresseerden kunnen zich nog opgeven via deze link. Thema 3 van deze workshop ‘BIM in de praktijk, waar loop je tegenaan’ gaat in op dit onderwerp.
Tijdens het BIM event in Maarssen op 10 december wordt dit onderwerp ook belicht. Een sessie ‘open BIM in de praktijk’ wordt verzorgd door buildingSMART, leden die interesse hebben om hier aan deel te nemen kunnen dit kenbaar maken door een mail te sturen naar bestuur@buildingSMART.nl. Er zijn slechts enkele kaarten beschikbaar, wie het eerst komt…
Links:
http://nationaalbimhandboek.nl/
https://github.com/teocomi/BCFier
https://github.com/opensourceBIM/BCF-Forum
https://github.com/BuildingSMART/BCF-XML

Terug naar overzicht