buildingSMART bouwbezoek Nieuwbouw Hoog Catharijne


20151106_161032.jpg Wat begon als een initiatief om leden met de praktijk in aanraking te laten komen, werd een gezellige middag vol BIM en bouw. Eerst een stukje BIM en bouw in presentatievorm, gevolgd door een rondleiding op de bouwplaats.


24 november 2015 - door Mathijs Natrop

De middag werd geopend door een drietal korte presentaties. Mathijs Natrop (buildingSMART) openende het bouwbezoek en liet zien wat virtueel bouwen op dit project betekent. Daarna was het de beurt aan Bas Joustra (BAM) die iets vertelde over de ‘onderbouw’, namelijk de parkeergarage en bijbehorende inritten. Vervolgens vertelde Niels Klein (BAM) in het kort een verhaal over de bovenbouw waarna het tijd werd om op de bouw te gaan kijken.

Zie hier de foto's van het projectbezoek

Dat openBIM in de praktijk werkt, blijkt tijdens projecten zoals deze in Utrecht. In de samenwerking met velen co-makers wordt veel gebruik gemaakt van het bestandsformat ifc. Dit geldt zowel voor modellen die worden verstrekt als ‘referentiemodel’ en voor ontvangen modellen. Daarmee zijn ontwerpende partijen, waaronder leveranciers, veelal in staat om een eigen tool van voorkeur te gebruiken.

Nadat deelnemers voorzien waren van de nodige persoonlijke beschermingsmaatregelen kon de rondgang beginnen onder begeleiding van hoofduitvoerder Gerard Ariesen (BAM). Eerst maar eens naar de bovenbouw waar men inmiddels bezig is met de woningen die bovenop de commerciële lagen worden gerealiseerd. Daar blijkt tevens dat het project logistieke uitdagingen kent gezien de beperkte ruimte op de bouwplaats. Het is een postzegel in binnenstedelijk gebied. De beperkte ruimte zorgt ervoor dat opslag elders plaatsvindt en enkel dagproductie op de bouw wordt geleverd.
Dat een dieptepunt een hoogtepunt kan zijn, blijkt wanneer de rondgang naar het diepste punt afdaalt. Hier is men bezig met de stort van de B5 laag, de laatste vloer van de parkeergarage. Dat dit geen klein project is blijkt uit de grote hoeveelheid beton die in deze vloer komt. Op het gedeelte dat wordt gestort tijdens de rondgang, heeft de vloer een dikte van 1m waar elders op dezelfde laag een vloerdikte van 2m wordt uitgevoerd. Het storten van deze vloer gaat nog lang door nadat de rondgang is afgelopen.

Met name de projectgrootte en bijbehorende hoeveelheid betonwerk en wapening maakt indruk bij de deelnemers. Tijdens de stort is goed te zien welke hoeveelheden wapening in de grijze massa verdwijnen. Enorme wapeningsstaven in allerlei vormen en afmetingen zijn voorafgaand aan de stort in het werk gevlochten. Het is jammer dat dit kunstige ijzervlechtwerk straks geheel uit het zicht is onttrokken. Naast de bouwers zijn aanwezigen tijdens het bouwbezoek hier wel van op de hoogte.
Dit bouwbezoek was een initiatief van buildingSMART en past goed in de praktijkgerichte visie van het bestuur van de vereniging. Wilt u ook graag uw bouwplaats openstellen voor buildingSMART, laat het dan weten en stuur een email naar bestuur@buildingsmart.nl. Graag maken wij ook kennis met uw project.

Terug naar overzicht